Friday, 30 June 2017

Cnoc Salltraim ...

Cuckoo (Cuculus canorus)




C. canorus is a familiar herald of spring and a species that is thinly distributed over a wide breeding range throughout most of Britain, Europe and the Palearctic. It is a fairly common but rapidly declining summer visitor to Sussex, where the males commence singing soon after their arrival; typically in early April. Recent satellite tracking technology has shown that the males usually leave the UK to their wintering area south of the Sahara only a few weeks after first arriving here in the spring.

C. canorus has a well-known breeding strategy as a brood parasite, laying its eggs in the nests of other birds; typically those of the Dunnock (Prunella modularis), Meadow Pipit (Anthus pratensis), Pied Wagtail (Motacilla alba) and Reed Warbler (Acrocephalus scirpaceus) in the UK. The female, who will specialise in one particular host species, will only ever lay one type of egg and will always target her egg-laying appropriately. The genes for egg pattern and colour are thought to be carried on the female chromosome, so they are passed down from mother to daughter regardless of who the female mates with. This means that a Cuckoo targeting a Reed Warbler always produces eggs with a Reed Warbler pattern and she knows which nests to target thanks to the process of imprinting. As a young chick, she will have learned to recognise the song and appearance of her foster mother; and as a returning adult she will seek out the nests of females that match this mental image and lay her eggs accordingly.

The above images of a female were recently taken on North Uist in the Outer Hebrides.

References:

Yates, B. (2014). Common Cuckoo. The Birds of Sussex. Thetford: British Trust for Ornithology (BTO) Books on behalf of the Sussex Ornithological Society, pp. 360-361.
Whitcomb, P. (1996). Cuckoo. Birds of Sussex. Sussex Ornithological Society, pp. 358-359.


Wednesday, 14 June 2017

Early bird ...

North Uist, Outer Hebrides

The rewards of an early morning approach ...




The first two images taken before 6am ….

More at:

Saturday, 10 June 2017

Balranald …

North Uist, Outer Hebrides, 13 to 27 May 2017






Balranald Nature Reserve incorporates the most westerly point of the island of North Uist, the Aird an RĂ¹nair peninsula, looking out to the Monach Islands and the magnificent St Kilda archipelago. It is a Site of Special Scientific Interest (SSSI) and is designated as a Wetland of International Importance (Ramsar).

This beautiful Hebridean reserve comprises 658 hectares [1626 acres] of rocky headland, islands, sandy bays, dunes, grasslands, freshwater lochs, fen and the flower-rich species diverse machair. Machair is a rare, bio-diverse coastal grassland, unique to the north-western fringe of Europe. It is listed on Annex 1 of the EU Habitats Directive, and occurs over a total global area of just 19,000 ha, with 70% of this in western Scotland, mostly on the offshore islands, and the remainder in western Ireland. These habitats support internationally important populations of many wading and farmland bird species, notably the Corncrake Crex crex. They also protect a number of important plant species and a variety of other wildlife, including the rarest UK bumblebee, the Great Yellow Bumblebee Bombus distinguendus.

The unmanned RSPB visitor information centre explains the importance of traditional crofting agriculture for rare birds and other important wildlife. A few images from my recent visit above.

More at:

Friday, 9 June 2017

Stinky Bay …

Iceland Gull (Larus glaucoides)




Despite its vernacular name, the Iceland Gull does not breed in Iceland but in Arctic Canada and Greenland. In Britain, it occurs mainly in the north and west during winter. Numbers appearing in Britain fluctuate considerably and large influxes occasionally occur, possibly associated with severe northwesterly gales. L. glaucoides is a very scarce winter visitor and passage migrant in Sussex; around 89 individuals in total being recorded during the winter periods of 1961/62 to 2010/11. Prior to this only 26 had been recorded in the county. Most records relate to individual birds observed in late winter or spring. The above pictures of a second summer bird were all recently taken during very overcast conditions on Benbecula in the Outer Hebrides.

References:

Newnham, J. (2014). Iceland Gull. The Birds of Sussex. Thetford: British Trust for Ornithology (BTO) Books on behalf of the Sussex Ornithological Society, pp. 324-325.
Newnham, J. (1996). Iceland Gull. Birds of Sussex. Sussex Ornithological Society, pp. 324-325.

Thursday, 8 June 2017

Bucket list ...

Eurasian Otter (Lutra lutra)


It’s taken me a very long time but I’ve finally managed to see and get a reasonable photograph of an Otter in the wild in the UK. The above male was recently spotted hunting for flatfish and crabs in a sea loch located on North Uist in the Outer Hebrides. As luck would have it, as the prevailing weather conditions really weren't very good, he decided to come out of the water and on to a small grassy bank to pause for a few moments before returning back to his watery domain.

All I can say is, "well happy" …

Monday, 27 March 2017

Looking beyond the obvious …

Phacidium lauri




The tiny ascomycete fungus P. lauri (Helotiales: Phacidiaceae) found in West Sussex and photographed on the decaying leaves of Ilex aquifolium.

Certainly one to look out for if you like them small …

References:

Crous, P.W., Quaedvlieg, W., Hansen, K., Hawksworth, D.L. and Groenewald, J.Z. (2014). Phacidium and Ceuthospora (Phacidiaceae) are congeneric: taxonomic and nomenclatural implications. IMA Fungus, 5(2), pp. 173-193.

Saturday, 25 March 2017

Ready to strike …

European Adder (Vipera berus)


The Adder Vipera berus is the only venomous snake in Britain. It is easily recognised by the dark zigzag stripe running down the length of the spine. There is also a row of dark spots along each side and a V or X shape on the back of the head. It has red eyes and is the only native reptile with a vertically split pupil. Background colours vary from grey-white in the male to various shades of brown or copper in the female. On occasion, completely black specimens are described. Males grow to around 60cm in length and the females to around 75cm. Both sexes tend to have a rather stocky appearance.

V. berus is found throughout Britain right up to the north of Scotland. In Scandinavia its range extends into the Arctic Circle. It is not, however, found in Ireland. It likes open habitats such as heathland, moorland, open woodland and sea cliffs, and rarely strays into gardens.

The best time to see V. berus is during early spring when they emerge from their hibernation sites. By mid April, the males have shed their dull winter skin and are ready to mate. On warm humid days there is a lot of frenzied behaviour, with males looking for females and occasionally dueling with other males for territorial supremacy. The males writhe around each other in an impressive way, often covering the ground at great speed. It is an impressive site if you are fortunate to witness it.

References: